perjantai 12. maaliskuuta 2010

Tarte tatin

Adalla on ollut vähän yskää ja nuhaa, joten hän jäi pe kotiin vaikka olisi ollut tarhapäivä. Sain sitten maistella päivän mittaan erinäisiä herkkuja, mm. omenapiirakka:


Ja mitä siitä juolahtikaan mieleeni, tarte tatin, sen ohjeita on mielestäni vilahdellut taas usemmassakin paikassa, käyttämäni ohjeen löysin hs:n sivuilta.

Päivän suunnitelmat meni uusiksi tarhapäivän peruuntumisen vuoksi, meidän piti Ainin kanssa käydä ruokakaupassa, nyt saimme sitten kehitellä ruoat niistä aineksista, mitä kaapista sattui löytymään. Ja myös torttua varten jouduimme hieman soveltamaan, omenia ei kaapista löytynyt, joten käytin persikoita. Rasvanakin jouduin osittain käyttämään keijumargariinia, mutta onnistuihan se niinkin. Tai ainakin sinne päin. Persikat olivat hieman kosteampia kuin omenat olisivt olleet, joten päällysteestä ei tullut kovin kinuskista, vaikka se vielä keitettäessä siltä näyttikin. Tai sitten margariini (mitä jouduin käyttämään) ei toiminut kinuskin rakennusaineena. Torttu piti jäähdyttää ennen syömistä, ettei päällinen olisi valunut leikatessa. Hyvin maistui kuitenkin taas kaikille.


Taikina:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
75 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:
2 pientä purkkia persikoita
75 g voita
1 dl sokeria
kirsikoita (sattui löytymään kaapista)


Tee ensin taikina. Mittaa jauhot ja sokeri kulhoon. Paloittele joukkoon voi. Nypi ainekset sormin ryynimäiseksi seokseksi.

Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikinapallo kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Valitse halkaisijaltaan noin 22 sentin vuoka, jossa on muutaman sentin reuna. Vuoan pitää olla lieden- ja uuninkestävä. Soveltuvia ovat paksupohjaiset teräsvuoat tai valurautapannut, joissa myös kahvat kestävät uunin.

Laita vuokaan tai pannuun voi ja 3/4 dl sokeria. Anna sulaa. Pidä miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes seos on muuttunut vaalean kinuskin väriseksi.

Ota vuoka hetkeksi liedeltä ja lado persikan puolikkaat kinuskin päälle. Asettele palat kyljelleen tiukasti lomittain. Jos niiden väliin jää koloja, paikkaa ne pienemmillä paloilla tai vaikka kirsikoilla.

Nosta vuoka takaisin liedelle ja pidä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Ota vuoka liedeltä. Ripottele loput sokerista persikoiden päälle. Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi. Nosta taikina vuoan päälle, painele taikinan reunat persikoiden ja vuoan reunan väliin. Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä.

Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin. Paista 25–30 minuuttia, eli kunnes taikinapinta on saanut kauniin ruskean värin.

Anna kypsän piirakan vetäytyä 10–15 minuuttia ennen tarjoamista. Vedä veitsellä vuoan reunat, jotta piirakka lähtee hyvin irti. Kumoa piirakka tarjoiluvadille. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti